Matressurser i naturen

I vår barnehagen ønsker vi å lære barna om forskjellige ressurser naturen har å by på. En av disse ressursene er matressurser. Hver vår, sommer og høst boltrer vi oss i den flotte marka vår, og lager forskjellig mat og drikke fra naturens verden. Her finner dere noen oppskrifter vi har brukt. Mange av oppskriftene henter vi fra ei bok som heter "Matsprell i naturens verden", andre oppskrifter finner vi på nett og noen har vi laget selv.

Museøresaft

Museøresaft er laget av bjørkeblad som akkurat er sprunget ut. Den er frisk og har en nydelig smak og ei nydelig lukt. I vår barnehage er det blitt en tradisjon å lage denne hver vår.

150-200 g friske unge bjørkeblader

1 kg sukker

25-30g sitronsyre eller sitronsaft av 3 halve sitroner

1 liter kokende vann

Bland bjørkeblader, sukker og syre i et stål eller plastkar, hell over kokende vann og rør til sukkeret er oppløst. La stå 3-4 dager på kjølig sted og trekke. Sil og hell på flasker. Kan oppbevares 2 uker i kjøleskap, ellers bør den fryses.

Bland med vann eller farris etter forholdene 1:7

Brenneslesuppe

Denne brenneslesuppa er ei suppe vi har funnet ut hvordan vi lager selv. I bunn og grunn er den ei enkel grønnsaksuppe, krydret med brennesleblad (nylig utsprunget) og løpestikke. Løpestikke er en plante vi har på baksiden av huset, som smaker som sterk selleri-rot. Hvis en ikke har denne planten, går det godt an å bruke sellerirot istedetfor, eller rett og slett bare ha i de andre ingrediensene, og utelate løpestikken.

I suppen vi lagde hadde vi i følgende:

Buljongvann

Potet

Gulrot

Løpestikke

Brennesle

Pepper

Kok gulrot og potet ei stund i buljongvannet. Ha i finhakket brennesleblad og finhakket løpestikke. Vær obs på at både brenneslen og løpestikka gir kraftig smak, derfor er det viktig å smake mye under tilberedningen.

Server med grovt brød eller lignende.

Tørkede brennesleblad

I barnehagen har vi kjøpt inn en mat-tørker som vi bruker til å tørke forskjellige matressrser, som for eksempel blad, bær og frukt.

Her en ikke en slik tørker , går det godt an å tørke bladene i stekeovnen på svak varme.

Når brenneslebladene blir tørket, brenner de ikke og de får en god litt sterk urtesmak.

Et godt tips er å høste bladene når de nylig er sprunget ut. De smaker best da.

Vi bruker dem ofte på ostesmørbrød, som er barnas favoritt.

Løveomelett

Løveomelett er rett og slett vanlig omelett som vi strør det gule på løvetannblomsten over ei lita stund før den er ferdig.

Granskuddsirup

3 deler granskudd

2 deler sukker

Vann

Legg granskuddene i en kjele og hell på vann til det dekker. La skuddene koke på middels varme i 15 minutter. Sil fra væsken og rør inn sukkeret, kok over svak varme inntil passe sirupsaktig konsistens. Vi har brukt sirupen i brød vi har bakt og vi har brukt den på boller og brød.

Granskuddbrød eller -rundstykker.

5 dl lunkent vann

2 dl lunken kefir

5-6-ss olje eller smeltet smør

2-3 ss granskuddsirup

1 ts salt

1 pk tørrgjær

2 dl fryste eller ferske granskudd (eller 1/4 del tørket og knust.) (Vi bruker å knuse de ferske eller frosne granskuddene før vi har de i deigen.)

5 dl havregryn eller kruskakli

7.5 dl fibra fullkornshvetemel

Bland alt godt i maskin og elt i 5 minutter eller kna for hånd i 10-12 minutter. Sett til heving på en lun plass, godt tildekket, en times tid. Når deigen er hevet til dobbel størrelse, knas den om og bakes ut til store brød eller rundstykker. Etterheves 45 minutter og stekes ved 200 grader i 40 - 45 minutter gor store brød, eller ved 225 grader i 15-20 minutter for rundstykker.

Nydelig med granskuddsirup på.